Dekoratif tabaklarla yaşadığınız mekana ekstra şık bir hava katabilirsiniz. Bu yazımızda sizlere toprak tabak üzerine mozaik fayans süslemesinin nasıl yapıldığını anlatacağız. Mozaik fayans tabak yapmak ilk etapta karmaşık gibi görünebilir, ancak yeni başlayanlar için bile, aslında oldukça kolay bir işlemdir. Eğer el sanatlarına ilginiz varsa veya hobi arayışı içindeyseniz işe başlamak için bu proje uygun görülebilir. Aşağıda adım adım el yapımı mozik fayans tabak yapımını bulabilirsiniz. Bahçeniz için, balkonunuz için veya sevdiklerinize ev hediyesi olarak verebileceğiniz bu harika el işi proje işte karşınızda.
Nelere İhtiyacınız Olacak?
- Toprak tabak
- Büyük bir kağıt parçası
- Kalem
- Cam fayans
- Çini kesici
- Havlu
- Fayans yapıştırıcısı
- Harç
- Plastik eldiven
- Sünger
- Paçavra
- Toprak çömlek
Adım 1: Öncelikle hemen hatırlatalım, büyük bir iştahla başlayacağınız bu projede lütfen kendi güvenliğiniz için gerekli tedbirleri alın. Gözleriniz için koruyucu bir gözlük ve eldiven mutlaka kullanın!
2. Adım: Fayans Mozaik için önce kağıt üzerinde bir ön taslak oluşturmamız gerekiyor. Bunun için de önünüze öncelikle beyaz bir kağıt alın ve toprak tabağın içine yerleştirin. Daha sonra bir kalemle tabağın dairesel iç kısmını dikkatlice çizin. Kağıt üzerinde deneme yaptıktan sonra, uygulamayı tabak içerisine yapacağız.
Adım 3: Fayans Kesme Aşaması – Renkli cam fayanslar hobi marketlerde kolaylıkla bulabileceğiniz malzemelerden biridir. Dilediğiniz renklerde cam fayanslarla uygulama yapabilirsiniz. Bu projede toprak tabak içerisine bir kuş figürü yapılmış. Siz de benzerini yapabilir veya farklı tasarımlar çıkartabilirsiniz. Gerisi hünerli ellerinize kalmış:) Kare halindeki fayansları kalın bir naylon içerisinde veya güvenliğiniz açısından dışarı sıçramayacak şekilde bir bez içerisinde çekiçle parçalayabilirsiniz. Ya da dev tırnak makası gibi malzemeler ve koruyucu gözlükle de dilediğiniz boyutlarda fayans parçaları oluşturabilirsiniz. Lütfen bu işlem sırasında gözlerinizi muhakkak koruyun!
4. Adım: Kağıt üzerinde taslak oluşturduktan sonra, tüm fayans parçalarını artık toprak tabak içerisine aktarabiliriz. Soyut tasarımlar yapabileceğiniz gibi, iddialı nesneler de çizebilirsiniz.
Adım 5: Tutkallama Aşaması. Fayans parçalarını toprak tabak içerisine dikkatlice yerleştirdikten sonra, fayans yapıştırıcısı ile tabak içine yapıştırıyoruz. Tabağın görüntüsü adeta bir çini işlemesi gibi gözüküyor öyle değil mi?
Adım 6: Harç aktarma aşaması…Tüm parçaları yapıştırdıktan sonra, tabağın içerisine kil harç döküyoruz.
Adım 7: Kurumadan bir sünger yardımı ile fayans parçacıklarının üzerinde biriken fazlalıkları siliyoruz. Nemli bir süngerle çalışın. Artık güzel bir tasarım ortaya çıkıyor.
Adım 8:
Adım 9:
Adım 10: