Sizler eski bir şekilde evlerinizde bulunan terlikten ayakkabı yapımı ile ilgili olarak bu yazıyı okuduktan sonra artık ayakkabı yapabileceksiniz. Bu konuda kesinlikle sıkıntı yaşamanıza gerek kalmaz. Her zaman sizler için en kolay yöntemleri sunmaya gayret gösteriyoruz. Bununla birlikte, şunu da söylemek gerekir ki, ilk önce düşünüldüğünde ayakkabıdan terlik olur da terlikten ayakkabı nasıl olur diye soranların olduğunu duyar gibiyiz. Şimdi sizlere bu konuda biraz bilgi aktaralım.
Terlikten Ayakkabı Yapımı Nasıl Oluyor?
Sizler de yapmaya başladığınızda göreceksiniz ki, kesinlikle çok fazla pazar da bulabileceksiniz. Taban olduktan sonra çok güzel ve çok şık ayakkabılarınız olabilecektir. Bu arada şunu da belirtmek gerekir ki, floş ip ile yapacağınız için çok genişleme de yaşayabilirsiniz. Bu ne demektir şu kadarını söyleyelim, 6 numara giyen bir bayan aynı zamanda da 8 numara giyen de bu ayakkabıyı giyebilir.
Terlikten ayakkabı yapımı için öncelikle sizlerin de farklı şekillerde ve farklı özelliklerde el işi bilmeniz gerekmektedir. Bunun için floş ip ve 1 numaralı tığ gerekmektedir. Ayakkabının düzenine uygun olarak farklı şekillerde yapılan modeller ile sizler de kenarlarına dikiş atarak rahatlıkla sizler de sonuç alabilirsiniz.
Parmağa ip doladıktan sonra aralara 3lü trabzan yapıyorsunuz. 8 tane trabzan yaparken, 3lü trabzan’ın aralarına her seferde beş zincirle sık iğne batarak boşluk bırakıyorsunuz. Kenarındaki köşeleri oluşturmak için 3 zincir çekip üzerine doluyorsunuz. Üst boşluğa baktıktan sonra, sekiz tane üç boşlukla trabzan yapıyorsunuz. Ortada bulunan gül deseninin yanına tek kafesler halinde çevresine inme yapabiliyorsunuz.
8 trabzandan sonra sık iğne ile batıp birleştirmeniz gerekiyor. Bu modeller elbette sizlere kalmış şeyler. İsterseniz orta kısımda bu şekilde bir işlem yapmayabilirsiniz. Örnek olarak normal kafes şeklinde devam edebilir ve kareli bir modele ulaşabilirsiniz.
Terlikten Ayakkabı Yapımı Konusunda Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Floş ipten yapıldığı için ayakkabınızda bazen sıkıntılar yaşayabilirsiniz. Bu konuda sizlere şu bilgiyi aktarmak gerekir ki, bir işlem yaptığınızda özellikle floş ip, çorap ile giyilirse, farklı şekillerde kaymalar yaşanabilir. Bu konuda eğer sizler de, bir işlem yapmak isterseniz ayakkabının sayası denilen bölgeye içten bir ayırmama ve kaymama için özel bir bant koyabilirsiniz. Bunun için de daha rahat hareket edebilirsiniz.
Bunun haricinde, sizler de terlik tabanından ayakkabı yaptığınız sadece üst tarafın yapımı sırasında düşünmek gerekir. Eğer sizler de işlem yaparken, kontrol etmeniz gereken inilecek olan kısımları doğru şekilde inmeniz gerekmektedir. Bunun için gerekli ölçeklendirmeyi yapmanız gerekmektedir. Bunu da tam ölçekli olarak düzgün ve doğru şekilde yapmak gerekmektedir. Bu sayede terlikten ayakkabı yapımı konusunda hem elinizi güçlendirdiğiniz gibi, aynı zamanda da çok güzel ve çok özel modellere sahip olabilirsiniz.